Šumavské štrúdlování v Dobré Vodě u Hartmanic

Autor: MK <kytlicova(at)rras.cz>, Téma: AKTUALITY, Vydáno dne: 29. 09. 2018

štrůdlování

Vůně pečených jablek, cukr, skořice, možná i trochu rumu, . . .

Ať se nám to líbí nebo ne, den se pomalu krátí. Brzy přijdou dlouhé podzimní večery a k těm neodmyslitelně patří kousek pořádného jablečného štrúdlu a hrnek teplého dobrého čaje, silné kávy nebo voňavého grogu.

Pečete štrúdl?

Od září do listopadu každý týden nebo jen jedenkrát za sezónu? Máte recept, který se dědí z generace na generaci? Zkoušíte podle internetu, kamarádek nebo časopisů? Neváhejte!

Přihlaste ten svůj štrúdl v sobotu 6. října 2018 do dalšího ročníku soutěže o NEJ štrúdl, do Šumavského štrúdlování. Letos pořádá spolek Šumavské cesty, z. s. již 4. ročník.

Jak?

Stačí, když v sobotu 6.října 2018 v době mezi 14 a 15 hodinou přinesete 2 rukávy jablečného štrúdlu přes délku plechu a napsaný recept do Domu sv. Vintíře v Dobré Vodě u Hartmanic a zůstanete do 16 hodin na vyhlášení.

A hlavní cena?

Vyhlídkový let nad Šumavou v termínu dle domluvy s pilotem Milanem Legátem (mimochodem – loňská vítězka z Annína si let maximálně pochvalovala). Kromě NEJ štrúdlu budou ohodnoceni i další 4, takže celkem prvních 5 míst.

PROGRAM letošního štrúdlování:

14 – 15 hodin přejímka soutěžních štrúdlů a receptů

15 – 15:45 hodin porota má plno velmi příjemné práce, koncert studentů a pedagogů ZUŠ Sušice v kostele sv. Vintíře v Dobré Vodě

16 hodin vyhlášení výsledků a předání cen štrůdlování

16:30 – 18:30 hodin Vintířova kavárnička, ochutnávka soutěžních štrúdlů v Domě sv. Vintíře.

Tříčlenná porota bude tradičně hodnotit chuť, vzhled i vůni a jak se štrúdl dá krájet a servírovat (aby se nedrobil, nerozsypal, netrhal,…). V porotě byl vždy jeden člen profesionální cukrář nebo kuchař a stejně tomu bude i letos. Po dobu, co bude porota ochutnávat a hodnotit, je připraven pro soutěžící a návštěvníky Vintířovy kavárničky i Dobré Vody v kostele sv. Vintíře hodnotný program pedagogů a studentů Základní umělecké školy Fr. Stupky ze Sušice pod vedením ředitelky paní Mileny Naglmüllerové. Věřte, že tento program bude velkým kulturním zážitkem. Moc bychom přáli účinkujícím plně obsazený kostel – vstupné je dobrovolné.

Zkrátka, přijet do Dobré Vody můžete v sobotu 6. října 2018 na celé odpoledne. Tak co, milé kuchařky i kuchtíci, už přemýšlíte, jaké těsto připravíte? Bude letos ten vítězný štrúdl tažený, tvarohový, zadělávaný jogurtem, podmáslím či pivem, jako tuk použijete tradiční máslo, sádlo, nebo dokonce majonézu? Nebo letos bude těsto dietní? Těšíme se na vás! Udělejte si tentokrát čas na celé odpoledne a přijeďte!

Jana Kolářová, předsedkyně spolku Šumavské cesty, z. s.