Oficiální rozcestník cestovního ruchu turistického regionu Šumava de.gif, 0 kB en.gif, 0 kB
Logo Šumava Šumava


Jídlo

* Jihočeská kulajda

Vydáno dne 16. 02. 2012 (4241 přečtení)

hřiby ve Stachách

Tradiční pokrm jihočeské kuchyně uvítají především milovníci houbových jídel. Skloubení chutě smetany, hub a kopru je jedinečná. Kulajdu vařili, i když možná ve skromnější formě, už naši předci, kteří na Šumavě žili.

Suroviny: 3 – 4 brambory, hrst sušených hub, svazek kopru, sůl, celý pepř, nové koření, kmín, 4 vejce, kelímek smetany, případně mouka na zahuštění.

Kulajdu můžeme v podstatě uvařit v jakoukoliv roční dobu. Nemusíme mít vždy po ruce čerstvé houby, nahradit je můžeme například sušenými, které si uchovají aroma daleko intenzívnější. Hned na začátku vaření vezmeme pořádnou hrst hub a přelijeme je horkou vodou. Než si připravíme další ingredience, stihnou nabobtnat a uvolnit své vůně. Zvolme raději směs než jednodruhové složení jako například hříbky.

Dále si oloupeme brambory, lepší jsou moučnější druhy. Brambory rozkrájíme na kostičky a vložíme do osolené vody. Přidáme čerstvě mletý kmín a bobkový list. Do čtverečku gázy nasypeme asi 3 kuličky nového koření a pět kuliček černého pepře a převážeme nití, nejlépe režnou. Po uvaření polévky koření z polévky snáze vyjmeme. Přidat můžeme i stonky kopru. Přilijeme nabobtnané houby i s vylouhovanou vodou a vše přivedeme k varu. Vaříme tak dlouho, až jsou brambory měkké.

Do kulajdy patří vejce. Přednost dáme vajíčkům z domácího chovu. Ta můžeme zamíchat do vroucí polévky, anebo vyklopit celé nejprve do naběračky a zvolna pak dovařit v polévce. Druh smetany – sladkou nebo zakysanou - zvolíme podle své chuti. Pokud použijeme smetanu zakysanou, stačí ji vmíchat až v samém závěru a dále už nevařit.

Předci polévku zahušťovali pšeničkou moukou, my můžeme zvolit modernější a zdravější variantu – rýžovou mouku. Nebere polévce chuť a vy vůbec nepoznáte, že nějaká mouka v kulajdě je. Čerstvý, opláchnutý a posekaný koprnasypeme až do uvařené polévky. Pár delších snítek si můžeme nechat na ozdobení talíře.

Autor: Stanislava Neradová


[Akt. známka: 2,00 / Počet hlasů: 1] 1 2 3 4 5
Celý článek | Autor: MK | Informační e-mailVytisknout článek |

ŠKOLNÍ VÝLETY


I N F O C E N T R A

Tento web spravuje Regionální rozvojová agentura Šumava o.p.s.

Máte-li novinky a informace z dění v cestovním ruchu na Šumavě
nebo návrhy a připomínky k obsahu našich stránek,
rádi se je dozvíme,
kontaktujte nás prosím na e-mail kytlicova@rras.cz

Statistiky návštěvnosti

01.08.2020: Koncert komorní hudby / Železná Ruda, kostel
více informací naleznete na www.sumava.net/itcruda

01.08.2020: Benátská noc / Horažďovice, Music Club Houba
gondola na Kanále Grande Otava - italský večer s hudbou a ohňostrojem. www.penzionhorazdovice.cz

30.07.2020: Život na louce / Stožec, IS
vydejte se na stezku plnou zábavných úkolů. www.npsumava.cz

30.07.2020: Ester Kočičková a Moody Cat Band / Vyšší Brod, klášterní zahrada
koncert od 19 hodin. www.ivyssibrod.cz

27.07.2020: Vagamundos Vandráci / Klatovy, letní kino
Cestopisný večer s vandráky, kteří na své přednášce představí i to, co se nevešlo do jejich cestovatelsko-zábavného pořadu na Prima COOL. Tři měsíce vandrovali po střední Americe herci Pavel Liška, Honza Révai a režisér Hynek Bernard, od 21 hodin. www.mksklatovy.cz

26.07.2020: Divadlo pro děti / Vimperk, park u Volyňky
pohádka Barbucha od 15.30 hodin. www.meks-vimperk.com



jméno:
heslo:

Nová registrace


Horská synagoga v Hartmanicích - 2
Hartmanická synagoga
zobrazení: 7615
známka: 1.00

Tříjezerní slať - 9
Tříjezerní slať
zobrazení: 8709
známka: 1.00

soubor šumavských roubených staveb - 4
soubor šumavských roubených staveb
zobrazení: 7052
známka: 2.25

Financování
logo Euregio
Aktualizace informací na tomto webu je spolufinancována Euroregionem Šumava-Jihozápadní Čechy
logo Jihočeský kraj
Aktualizace informací na tomto webu je spolufinancována Jihočeským krajem


Google+

www.info-sumava.cz v‘e o Šumavě na jednom místě